Hvem er gode på å engasjere de unge?

Hvilke virksomheter er gode til å engasjere unge under 25 år til samfunnsengasjement på nettet? Forsknings- og utviklingsprosjektet delTA ønsker å få en oversikt over de beste tjenestene i Norge rettet mot unge og trenger din hjelp

Med hendelser som Occupy Wall Street, ungdomsopprøret i London og den arabiske våren er unges samfunnsengasjement gjennom sosiale medier mer aktuelt enn noensinne. De unge er også mer politisk aktive enn de eldre på nett. Men, finnes det egentlig gode norske nettjenester som understøtter unges samfunnsengasjement? Jeg vil hevde at de i stor grad er fraværende, og flere etablerte medier forteller at de sliter med å engasjere de unge. En av grunnene er at det er betydelige konkurranse nasjonalt og internasjonalt, også fra underholdningstjenester. En fersk internasjonal studie fra prosjektet EuKidsOnline viser et gap mellom unges behov og tilgjengelige nettjenester. Den samme studien viser at unge i Norge både bruker nettet mest i Europa og opplever størst misnøye med eksisterende tjenester, noe som kan indikere et stort gap i Norge. Vi i delTA-prosjektet ser derfor et stort potensial i å realisere nye og bedre nettjenester som også understøtter samfunnsengasjementet blant unge i Norge. Prosjektet vil utvikle tjenester som bistår virksomheter innen media, offentlig sektor, og humanitære organisasjoner.

Noen gode norske nettjenester rettet mot unge finnes der ute. Jeg har samlet et knippe virksomheter (i tilfeldig rekkefølge) og legger gjerne til flere om du også vet om noen?

Gode tjenester rettet mot unges samfunnsengasjement:
Aftenpostens Si ; D er en av de mest vellykkede initiativene mot barn og unge.
Ung.no trekker til seg mange unge brukere.
• Plan er gode på å utnytte mulighetene på Facebook.
Kongsvinger kommune er en av de mest avanserte kommunene i landet når det gjelder bruk av sosiale medier, men strever fortsatt med å engasjere de unge.
• Lokalavisa Glåmdalen har gjennom prosjektet Politisk Pepper greid å utvikle prisbelønnet journalistikk for unge. Du finner de også på Facebook
Amnesty har vært gode på kampanjer via nett.

Vist 1330 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Dreamhamar ser spennende ut. Kanskje en suksessfull tjeneste MÅ være så lokal for å funke?

@Morten hvor lokal en tjeneste er kan utvilsomt bidra å generere trafikk og engasjement. Men jeg vet lite om hvor sukessrik (antall besøkende, debatt, engasjement) Dreamhamar er utover at det er en interessant og spennende tjeneste.

Det må vi finne ut av :)

Jeg tenker umiddelbart på medlemsorganisasjonene til LNU. De ville jeg tatt en titt på dersom jeg skulle se nærmere på samfunnsengasjement blant unge på nett.

Takk for tips Helen, skal sjekke ut.

Og nettstaden framtida.no

Jeg fikk nettopp et tips om det tyske Piratpartiet, som det var en artikkel om i Morgenbladet i slutten av mars (http://morgenbladet.no/samfunn/2012/pirater_i_medvind), og det er superrelevant når det kommer til å engasjere unge. Dette er et politisk parti som har fundamentet sitt i den digitale kulturen, og som trekker elementer fra sosiale og digitale tjenester inn i politikken. Medlemmer som ikke føler seg kompetente nok i en sak kan delegere stemmen sin til en annen person som de har tillit til. En annen interessant ting med dette fenomenet er at sympatisører kommer fra alle inntektsgrupper og sosiale lag. De har visstnok også mobilisert mange sofavelgere, og er i praksis med på å øke valgdeltagelsen i Tyskland. Anbefaler å lese artikkelen :)

Ja, enig. Piratpartiet er nå det tredjestørste partiet i Tyskland!! Vi må definitivt se mer på det.

Annonse